En ny jord

februari 28, 2010

Jordbruket som försörjer städerna

Filed under: Miljö — Jens @ 16:39

Som en direkt replik på mina tankar kring stadens beroende av stora industriella jordbruk så tipsade en vän om Matens Pris på radio. Just detta visar på varför den storskalighet som behövs för städernas försörjning är så ohållbar.

För att skapa mat åt de miljontals människor som lever i städer så måste jordbruket vara högeffektivt. Eftersom ekologiskt jordbruk måste vara mer småskaligt och kräver mer arbete så genererar det ett mindre överskott. Dagens kött och mjökproduktion är beroende av soja från Brasilien vilken i sin tur produceras så storskaligt att den omöjligen skulle kunna bedrivas för hand. Storskaligheten leder också till monokultur där skadeinsekter frodas och kräver allt starkare bekämpningsmedel för att stoppas.

Ett hållbart samhälle är småskaligt, lokalt och självförsörjande. Då uppnås balans, samhörighet, förståelse och respekt för naturen. Den globaliserade matproduktionen gör att vi inte ser hur maten vi äter kommit till. Att råvarorna skickats jorden runt och skapats genom industrialiserade processer med mängder med gifter som skadar människor på andra sidan jorden – allt det är osynligt. Det är därför stadsmänniskan inte behöver ta ställning när den handlar sin mat i ICA. Verkligheten bakom produkterna i sina fina förpackningar är inte synlig. Om det var grannen som odlade maten och konsekvenserna av besprutningen därmed drabbade konsumenten direkt så skulle vi inte ha något annat än ekologisk mat. Ingen skulle vilja utsätta sig själv eller människor i sin närhet för gifterna.

Annonser

7 kommentarer »

 1. Hej!

  Väldigt intressanta inlägg, som alltid.

  Jag måste säga dock att till och med jag som är ganska miljömedveten tänker ”herrejisses nej” när jag läser dina argument. Varför? Jo, för att jag älskar staden. Staden är epitatet av just det du beskriver: relationen mellan försörjaren och försörjd. Jared Diamond beskriver i Guns Germs and Steel om hur avgörande denna utveckling var och är i det globala partiet Monopol. Staden är ingen instutition utan en organisk massa utgjord av dess innevånare. Glöm inte det! Det finns ingenting som liknar en utsugarmetropol, med andra ord.

  Den 50/50- ekvationen du beskriver är nog korrekt. Med dagens urbaniseringstakt ser vi på något i stil med 80/20 år 2050. Inte hållbart, precis som du säger.

  Urbanisering är precis som överbefolkning ett resultat av miljöproblem, inte dess orsak. Lite som algblomning, något som bara är möjlig tack vare ohållbar övergödning!

  Kommentar av saragron — mars 26, 2010 @ 20:29 | Svara

 2. Jag glömde! Läs ”Hungry City” av Carolyn Steel. Hon är i grund och botten arkitekt men tar till antropologi för att undersöka fenomenet stad ur bland annat ett matperspektiv. Jag läser den just nu!

  Kommentar av saragron — mars 26, 2010 @ 20:36 | Svara

 3. Hej Sara!

  Jo, det är väl många som försvarar staden just för att de älskar den och det skapar en argumentation som lätt blir lite orimlig. T.ex. genom att man ignorerar all den miljöpåverkan som stadens enorma infrastruktur skapar, både vid tillverkning, underhåll och drift.
  Jag är övertygad om att vi kan skapa mötesplatser för kultur och nöje utan att bygga dessa monstruösa städer, som trots alla påståenden om ”gröna stadsdelar” m.m. omöjligen kan bli hållbara. För visst är det just mötet mellan människor som är det viktiga som staden kan erbjuda?

  Faktum är att väldigt många av de som söker sig till städerna gör det på grund av att deras förutsättningar till liv på landet förstörs, precis som du säger: de gör det på grund av ”övergödning”.

  Jag har kommit till allt större insikt i det ohållbara i att vara beroende av storskalig infrastruktur och teknik. All teknik förbrukar ändliga resurser. Städer fungerar inte utan teknik. Utan avloppssystem, renvattensystem, m.m. så skulle staden dö – även om vi bortser ifrån att staden behöver ständiga transporter av mat från landet. Om vi sprider oss jämnare över marken så kan vi skapa lokala kretslopp som inte är beroende av avancerade system. Det är ända sättet att bli sant resilient.
  En författare som inspirerat, även om han är mer extrem än mig, är Derrick Jensen och hans Endgame.

  Kommentar av ennyjord — mars 26, 2010 @ 21:33 | Svara

 4. Superbra skrivet. Jag hopas verkligen att du skriver snart ige, för jag har precis lagt till dig i min blogg-lista!

  Kommentar av Vanilla Gorilla — mars 29, 2010 @ 20:45 | Svara

  • Roligt att du tycker det! Tyvärr så kan det gå ett litet tag mellan gångerna jag skriver, har så mycket för mig. Bland annat med Omställning Sverige, som du kanske känner till?

   Kommentar av ennyjord — mars 29, 2010 @ 22:05 | Svara

 5. Jo, det stämmer nog. Det är ju svårt att förändra på hemmaplan. Men, du skriver ”Jag är övertygad om att vi kan skapa mötesplatser för kultur och nöje utan att bygga dessa monstruösa städer”. De monstruösa städerna finns redan, vad göra? Eller snarare, vad göra för att förhindra att ration blir 80:20 (stad:land) som utsikten för 2050 numera går mot?

  Kommentar av Sara — april 7, 2010 @ 19:38 | Svara

  • Det är verkligen en svår fråga – hur man vänder den nuvarande trenden. Kanske bör man se att hela inflyttningen till städerna är ett symptom på vårt kapitalistiska industrisamhälle. Det börjar med att man skapar ett storskaligt jordbruk baserat på industriella metoder som ur energisynvinkel är enormt ineffektivt men ur ”ekonomisk” (räknat i pengar) synvinkel effektivt. Detta konkurrerar ut de små bönderna som inte längre kan sälja sina produkter till rimliga priser och de måste därför söka sig annan sysselsättning – vilken i dagsläget finns i städerna.

   Det bästa sättet att bromsa utvecklingen och så småningom vända den är att höja priset på olja, konstgödsel och gifter. Detta lär ske automatiskt när nedgången i oljeproduktionen börjar bli kännbar. Genom att gynna den lokala marknaden och därmed stärka småföretagare som finns utspridda i samhället så får vi mer välfungerande mindre samhällen vilket minskar attraktionskraften hos städerna.
   Mycket av det som omställningsrörelsen handlar om innebär att städerna slutar växa.

   Kommentar av ennyjord — april 7, 2010 @ 20:21 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: