En ny jord

augusti 3, 2009

En hyllning till Hubbert

Filed under: Uncategorized — Jens @ 20:55

Jag blir glatt överaskad över mängden människor som är väl insatta i Peak Oil och som kommer med bra kommentarer i debatten som följer efter IEA erkännande att oljan faktiskt kommer att nå sin topp snart (DN, SvD). Däremot har jag inte sett någon nämna Mr. Hubbert som förtjänar ett omnämnande eftersom han förutspådde redan 1956 att USA skulle nå sin oljetopp 1970 och fick helt rätt! Kring denna topp blev det ett yrvaket uppvaknande och insikten om att oljan var en ändlig resurs växte. Sedan kom Saudi-Arabien m.fl. till undsättning och alla de vettiga visionerna om ett mindre oljeberoende samhälle sveptes undan. Det hade varit bra om vi hade börjat omställningen då. Då hade vi haft god tid på oss och gott om billig olja att använda för att tillverka de produkter som behövs för ett oljeoberoende samhälle. Nu blir det väsentligt tuffare – men jag är optimist!

Ingen har ännu nämnt den omställnings rörelse som vuxit enormt på kort tid som har många goda idéer och en sund inställning till hur vi ska kunna skapa ett väl fungerande oljeoberoende samhälle. Rörelsen kallas Transition Network och initierades så sent som 2005 men är redan ett världsomspännande fenomen. Den uppmuntrar till att se möjligheterna att skapa en bättre värld istället för att fokusera på hotet från en kommande kollaps. Om man skrämmer människor så hamnar de i förnekelse och apati. Om man presenterar en vacker vision och visar hur vi kan ta oss dit – samt gör detta på ett inkluderande (alla får vara med) sätt – då skapar man drivkraft och optimism!

Det vore dock korkat att förneka hoten eller att säga att omställningen kommer att bli lätt eller att ingen kommer att hamna i kläm när hela samhällsstrukturer ska förändras. Men skrämseltaktiken är inget bra sätt att skapa förändring!

Läste precis i Fria om en lite mer extrem omställningsrörelse som jag visserligen var bekant med sedan tidigare: The Venus Project. Där kan man snacka optimism! Teknikoptimism närmare bestämt. Själv lutar jag åt att se deras vision som trevlig men orealistisk än på ett bra tag. Har dessutom inte förstått hur prioriteringar av resursanvändningen ska gå till. De tänker sig att man helt ersätter den penga baserade ekonomin med en resursbaserad ekonomi. I praktiken ett ganska socialistiskt system där alla har rätt att få en lika stor del av resurskakan. Tyvärr tror jag att vi kommer att få genomleva åtminstone 100 år till i ekonomi baserad på ”knapphet” som den vi har nu, innan vi kan börja leva i en ymnighets ekonomi. Förhoppningsvis kommer vi till den punkten, för rätt använd så räcker jorden till ett bra liv för alla människor.

Här passar ett känt citat: Det finns tillräckligt för allas behov men inte för en enda mans girighet (Mahatma Gandhi).

För övrigt: Hubbert förutsade även oljetoppen för hela världens olja. Denna gång lyckades han dock inte träffa riktigt rätt: 1995. Vissa menar att oljetoppen skulle ha nåtts då om det inte vore för den kraftiga nedgången under 70-talet, men faktum är nog att Hubbert inte hade tillräckligt med data för att kunna göra en korrekt prognos. Idag, när nästan alla oljeproducerande länder redan har passerat sina toppar, så har man väldigt mycket bättre förutsättningar att göra korrekta bedömningar. Att just IEA, som varit kända för att placera oljetoppen riktigt långt in i framtiden (kring 2030), nu valt att tidigarelägga den till de närmaste 10 åren är ganska sensationellt!

Annonser

4 kommentarer »

 1. Det är många som nämner King Hubbert i mycket goda ordalag, bl.a. Alfred A. Bartley, Colin Campbell, Kjell Aleklett, Pat Murphy, Richard Heinberg, Matt Simmons m. fl. Men över till IEA:s Fatih Birol som säger att IEA undersökt världens 800 största oljefält och kommit fram till att deras produktion framledes kommer att minskar med mellan 6 och 9 % per år. Samtidigt säger han att vi kommer att nå peakoil inom 10 år. Men om produktionen minskar redan nu, som han säger, så kan vi inte nå peakoil om 10 år för i så fall har det ju redan inträffat. Detta är inget nytt, utom för IEA, som tidigare alltid förnekat att peakoil överhuvudtaget kommer att inträffa. De som står nämda ovanför tror samtliga att peakoil redan har passerats.

  Kommentar av Svenne — augusti 28, 2009 @ 11:08 | Svara

  • Det är väl ingen som påstår att världens samtliga oljefält minskar med 6 – 9% per år? Jag har sett en väldigt fin karta över världens samtliga oljeproducerande länder och prognoser på deras produktion. Den visar att de flesta har passerat sina toppar men att det fortfarande finns flera som fortfarande håller på och ökar sin produktion.

   En del Peak Oil förnekare använder termen felaktigt och menar på att oljan naturligt kommer att stiga i pris och att efterfrågan då naturligt kommer att sjunka. Det högre priset sägs också göra att mer svårtillgänglig olja blir lönsam. Men t.ex. oljeskiffer är det inte ens säkert att man kan få ut den energi som man investerar. Oljesand produktionen går ju inte att öka särskilt mycket mer och kräver ju en tunnas energi för att ge två tunnor ut.

   Jag tror personligen också att peakoil redan har passerats vilket innebär att vi kommer få en ganska omild transformation av samhället de närmaste 10-20 åren. Har börjat planera för det men det är svårt att veta hur man bäst förbereder sig.

   Kommentar av ennyjord — augusti 28, 2009 @ 14:33 | Svara

   • IEA som sorterar under OECD och bildades efter oljekrisen 1972 lämnar i slutet av varje år, genom sin chefsekonom Fatih Birol, en energiprognos för nästkommande år och de där efter följande. Förra årets prognos från den 28/12-2008 finns här 58 intressanta minuter:

    och här är en intervju med Fatih Birol från den 8/1-2009 12 minuter:

    Här näms Canadas tjärsand som ett framtida möjligt energitillskott till vår energihungriga värld, men efter vad jag läst så kommer de knappast att kunna produsera mer än cirka 5 miljoner fat på dag.

    Personligen tycker jag den långa intervjun är den bästa även om George Monboit är en mycket kapabel journalist. Det är konstigt att det är så tyst i våra medier om denna nyhet. En sådan här nyhet borde normalt sett välta all världens tidningsredaktionerna över ända.

    /mvh

    Kommentar av Svenne — augusti 28, 2009 @ 15:23

 2. Tack återigen för klockrena, genomtänkta inlägg. Jag glömmer kolla ibland, och blir alltid lika glad av att det finns sådana som du!

  Kommentar av saragron — september 21, 2009 @ 20:15 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: